BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, April 11, 2010

Tulip

Assalamualaikum wbt.


Sorry sebab lame x update blog ni....al maklum lah busy ngan final exam. Ish3x....exam pun layan blog lagi aku nih....tapi xpe sebab ari ni aku nak shared skit pasal Bunga Tulip sebab aku dapat tahu yang ada seseorang yang minat sangat ngan bunga nih....hehehehe...identity dirahsiakan...

haa....ni lah dia bunga tulip....sebenarnya macam2 bentuk dan warna bunga tulip nih.....warna ijau, kunig, ungu dll lagi...bunga tulip ni ad sejarahnye yang tersendiri...

Pada mulanya, bunga tulip ni adalah tumbuhan yang hidup liar di kawasan Asia Tengah dan Asia Barat...tetapi keindahan bunga tulip yang berbunga di Belanda pada musim bunga dengan bentuk dan warnanya menawan hati sesiapa yang melihatnya. Jadi, Kerajaan Turki Uthmaniyah yang terpikat denga keindahan bunga tulip ini mula membudayakan bunga ini sejak tahun 1000...oleh kerana terlalu taksub dengan bunga ini, menjadikan permintaannya sangat tinggi yang menyebabkan ketidakseimbangan ekonomi dengan berlakunya TULIPMANIA.dan inilah salah satu punca kemnduran kerajaan Turki Uthmaniyah...Waallahualam..itu kisah serba sedikit tentang sejarah bunga ini....

Bunga tulip ni juga sebenarnya mempunyai kelebihan tersendiri selain kecantikannya. bunga ini dikatakan pempunyai khasiat untuk mengubati penyakit anemia, memar,kepekatan darah tidak normal, stagnasi darah, kanser darah, tekanan darah tinggi dan rendah,pendarahan dalaman,gangguan perjalanan darah, sakit punggung dan parasit dalam darah.

Sekian sahaja untuk hari ini...kalau ada apa-apa yang boleh ditambah lagi sila tinggalkan komen anda....

7 comments:

  1. thanks...amat menghargainya...u make me smile....=D....

    ReplyDelete
  2. kak ija...hehe..boleh2...tumpang jew..menmandai je akmal..xpe tuan blog nie x marah..

    ReplyDelete
  3. Ai..mane bleh.....cewah....
    tetiba plok maroh kan...
    xkisah blog ni terbuka tuk saper2 je...
    sape2 yang nok komen...anda sangat dialu2kan....tq...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

papan kenyataan

Murid-murid kesayangan

Selamat datang