BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 21, 2010

Penat mencari...^^

Assalamualaikum wbt.


Kali ni aku nak share sedikit cerita yang tak berapa nak penting pun....tapi mungkin best gak kalau dibaca....hehehehe....

Emm...agak-agaknya kenapa laar aku penat mencari? dan apa yang aku cari? emm..menjadi tanda tanya nih...sebenarnya apa yang aku cari ialah sebuah buku yang sangat sangat sangat penting buat aku (bukan penting pun bagi korang semua)...hehehehe...




Buku apa? dan kenapa aku cari buku tu? Haaa~~~ itu memang tak penting untuk aku jawab... sebab... biarlah aku je yang tahu buku apa....dan comfirm laar buku tu untuk dibaca kan....takkan laar tuk disimpan sebagai kenang-kenangan pulak....


Tetapi  c e r i t a  yang aku nak c e r i t a kan kepada korang semua bukanlah c e r i t a yang dah aku c e r i t a kan kat korang....tapi c e r i t a tentang bagaimana aku cari buku tersebut...huh berapa banyak perkataan c e r i t a daa...


Em...hari pertama aku cari buku tu about a week ago...hari tu aku pegi 2 buah book store...tapi nampaknye belum rezki aku untuk dapat buku tu...

Hari kedua plak...aku pegi ngan adik aku cari buku dan tidak lupa sorang lagi ikut iaitu anak sedara aku yang baru berusia 2 tahun...(entah macam mana la aku bleh bawak dia)...bleh plak dia meraung2 dalam kereta...sambil tangan aku yang memegang stering kereta ditarik2....aku pun apa lagi...cepat2 balik nak hantar dia kat abah dia...but masa on the way balik adik ada cakap ada kedai buku baru buka kat Batu Enam..aku pun ap lagi dengan senang hati berhenti la kat kedai tuh....namun nasib blum lagi menyebelahi bila akak yang jaga kaunter tu cakap "buku tu doh abis stok dik...kalu adik nok gok kene tepoh lu ah....tapi tok tau agi bile sapa..."...


Percubaan ketiga...yang ni baru je berlaku...em...kali ni aku pegi sorang diri...em...senang skit nak pegi mane2 kalau sorang diri....apa lagi 1 bandar Kuala Terengganu aku pusing semata-mata nak cari sebuah buku...but what can i say is....susahnya nak cari buku tuh....huhuhuu....


Kesimpulannya...entah...apa pendapat korang?



Saturday, December 18, 2010

ulang tahun...(n_n)

Assalamualaikum wbt...

post ni dicoretkan khas  untuk adindaku Wan Nur Shahida bt W Jusoh yang telah memasuki usia 19 tahun pada hari ini ...so this is for u...



"Dan DIA mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun dan DIA memberimu pendengaran, penglihatan dan hati nurani agar kamu bersyukur." [An-Nahl:78] 


 so...semoga panjang umo..murah rezki...dpt gud result in exam....n the most important thing is hidup diberkati n diredhai Allah...

Thursday, December 16, 2010

Bahagia...

Wednesday, December 15, 2010

10 Muharam???...Apa Istimewanya?

Assalamualaikum wbt...


Haa...memandangkan arini dah masuk 9 Muharam 1432...bermakna bermula waktu Maghrib (15 disember) hingga waktu Maghrib esok (16 disember) adalah 10 Muharam 1432. Jadi, apa yang istimewanya 10 Muharam ni? Kepada yang mengetahui, Alhamdulillah...dan kepada yang belum mengetahui tak mengapa sebab saya akan kongsikan sedikit berita gembira kepada semua saudara/i...


Terdapat keistimewaan pada 10 Muharam iaitu banyak perkara sunat yang boleh dilakukan dan semestinya mendapat ganjaran pahala yang banyak oleh Yang Maha Pemurah...


Antara Perkara2 sunat pada 10 Muharam beserta ganjarannya ialah:


  1. Melapangkan masa / belanja anak,isteri  – Allah akan melapangakan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin, fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah, fadhilat – di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat, fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim. Fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka  sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil hingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskn di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi sunat. Fadhilat – tidak sakit ( sakit berat ) pada tahun itu. Lafaz niat : “sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”
  9. Bercelak. Fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali. Fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.
  11. Sembahayang sunat 4 rakaat. Fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat : “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura 4 rakaat keranan Allah Taala. ” . Pada rakaat pertama dan kedua selepas membaca al-fatihah dibaca Qulhuwallah sebelas kali.
  12. Membaca : “ Hasbiyallahhu wani’mal wakil wa ni’mal maula wa ni’mannasiiru ” . fadhilat – sihat sepanjang tahun.
  13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  14. Puasa Sunat. Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala” . Fadhilat – Diberi pahala berganda-ganda.
 Sekadar berkongsi dan renungan bersama.. Allahualam...

Kembali berceloteh...

Assalamualaikum wbt...

 Sedar tak sedar, sudah hampir 8 bulan saya tidak post apa2 bahan untuk tatapan pembaca sekalian...Mohon maaf sekiranya ada yang rase tak menyenanginya...bukan apa, sebenarnya satu semester yang cukup mencabar dengan penuh kesibukan kerja yang menguji kesabaran dan ketabahan sesiapa sahaja yang bergelar G U R U   P E R C U B A A N  .

Kesibukan dalam memenuhi kehendak pensyarah, guru pembimbing dan yang paling utama ialah dalam memenuhi kehendak anak murid yang dahagakan ilmu dari seorang yang bergelar guru...jadi perhatian sepenuhnya adalah perlu diberikan supaya mendapat hasil yang baik...

Apa2 pun...insyaAllah saya akan post sesuatu untuk tatapan semua....wassalam...

Tuesday, April 20, 2010

The End of The Semester II 09/10


Assalamualaikum w.b.t. kepada semua sahabat yang membaca blog ini. Segala puji-pujian hanyalah kepada Allah SWT, tuhan sekelian alam dan semoga sejahtera dan dilimpahi ramat kepada junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW.

Ku ingin memanjatkan kesyukuranku ke hadrat Illahi kerana dengan izin-Nya aku masih berada disini dan diberi keizinan untuk menulis blog ini. Sedar tak sedar semester ke-4 ini telah berakhir. Dengan berakhirnya waktu menjawab soalan kertas yang terahir td iaitu pada pukul 11.15am menandakan tamatlah sesi pembelajaranku di UTM untuk semester ini.

Walaupun semester ini dipenuhi dengan tugasan yang melambak-lambak yang membuatkan aku 'down' tp sedar tak sedar semua itu sudah pun berakhir. Ada juga rasa marah kat lecturer sbb bg byk tugasan tp nak buat macam mana kena lah buat juga.hehehehe....

Apa-apapun aku ingin berterima kasih kat pesyarah-pensyarah yang sudi memberi tunjuk ajar, tidak lupa kepada rakan-rakan yang setia dan sedia untuk membantuku dalam memahami isi pelajaran. Khasnya aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada sahabat-sahabatku yang bernama Al-Amin, Jue, Bukhari, Q, Aina, Salwa, Fasehah, Syeri, Kak Suzie, Kak Saila, Kak Emma, Sudiana dan lain-lain yang tertinggal. Tanpamu siapalah aku di UTM ini...

Akhir kata, semoga kita semua mendapat keputusan yang baik dengan keizinan-Nya atas usaha yang telah kita lakukan sehingga ke hari ini. Amin ya Rabbal aalamin...Selamat balik kampung dan berjumpa dengan Ayahanda dan Bonda dan ahli keluarga yang tersayang....Selamat bercuti!!! (jgn lupa prepare untuk LM sem depan....huhuhuhu~~~)

Sunday, April 18, 2010

1) Benda 2nd yg anda bwat afta bangun tidow.
- menguap kot...hehehe
2) 3 perkara yg bwat anda hilang mood serta merta.
- ble tengok ada member yang bersedih.
- bila ngantuk sangat2...
- bila lwt lakukan perkara yg penting...

3) Apa yg ada dlm fikiran anda sekarang.
- lepas nie nak g makan.
- nak study tuk paper last..


4) Jika anda terjumpa seketul batu yg boleh bercakap n anda diberi 1 permintaan. Apa yg anda nk mintak?
-pergi jauh2, jgn kacau aku...
5) 5 fakta tentang gigi anda.
- pernah kena cabut entah bila tah..
- kena tampal juga...
- gigi aku ok je...
- gigi saya keras
- Gigi saya terbentuk dari Ca.

6) Secara jujurnya, anda penah mengumpat cekgu? ya/tidak,alasan.
-ya...hhehehe
- sbb macam...
7) Masakan ape yg anda teringin nk masak skrg nih.
-kari ayam....aku suka...

8) Jika anda adalah sejenis tumbuhan, what would u be?
- pokok durian..xde sape nak kacau....hakhakhak~~~
9) Rumah idaman anda.
- teres je...


10) 2 bnda yg anda bwat untuk hilangkan stress.
- solat then baca Al-Quran
- tidur...


12) tag 10 rakan yg laen.
-yani 

Sunday, April 11, 2010

Tulip

Assalamualaikum wbt.


Sorry sebab lame x update blog ni....al maklum lah busy ngan final exam. Ish3x....exam pun layan blog lagi aku nih....tapi xpe sebab ari ni aku nak shared skit pasal Bunga Tulip sebab aku dapat tahu yang ada seseorang yang minat sangat ngan bunga nih....hehehehe...identity dirahsiakan...

haa....ni lah dia bunga tulip....sebenarnya macam2 bentuk dan warna bunga tulip nih.....warna ijau, kunig, ungu dll lagi...bunga tulip ni ad sejarahnye yang tersendiri...

Pada mulanya, bunga tulip ni adalah tumbuhan yang hidup liar di kawasan Asia Tengah dan Asia Barat...tetapi keindahan bunga tulip yang berbunga di Belanda pada musim bunga dengan bentuk dan warnanya menawan hati sesiapa yang melihatnya. Jadi, Kerajaan Turki Uthmaniyah yang terpikat denga keindahan bunga tulip ini mula membudayakan bunga ini sejak tahun 1000...oleh kerana terlalu taksub dengan bunga ini, menjadikan permintaannya sangat tinggi yang menyebabkan ketidakseimbangan ekonomi dengan berlakunya TULIPMANIA.dan inilah salah satu punca kemnduran kerajaan Turki Uthmaniyah...Waallahualam..itu kisah serba sedikit tentang sejarah bunga ini....

Bunga tulip ni juga sebenarnya mempunyai kelebihan tersendiri selain kecantikannya. bunga ini dikatakan pempunyai khasiat untuk mengubati penyakit anemia, memar,kepekatan darah tidak normal, stagnasi darah, kanser darah, tekanan darah tinggi dan rendah,pendarahan dalaman,gangguan perjalanan darah, sakit punggung dan parasit dalam darah.

Sekian sahaja untuk hari ini...kalau ada apa-apa yang boleh ditambah lagi sila tinggalkan komen anda....

Wednesday, April 7, 2010

Exam Datang Lagi



Haa...ini lah dia jadual peperiksaan akhir semester II sesi 2009/2010. kalau kita tengok jadual tu, hari paper pertama aku start pada hari ini iaitu subjek BI...dan seterusnya yang lain2...aku harap aku dah cukup study dan segala usahaku diterima disisi-Nya dan diberikan balasan mengikut kehendak-Nya. Apa yang penting sekarang ni, aku kenalah berdoa banyak-banyak dan bertawakal memohon hanya kepada-Nya dan semestinya buat yang terbaik semasa peperiksaan berjalan...kepada rakan2ku semua, semoga kita semua dapat melakukan yang terbaik dalam peperiksaan akhir ini...semoga kita dilapangkan fikiran dan diterangkan hati oleh yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...Amin.

"Maka Kami memberikan pengertian kepada Sulaiman (tentang hukum yang lebih tepat) dan kepada masing-masing Kami berikan hikmah dan ilmu dan Kami tundukkan gunung-ganang dan burung-burung, semua bertasbih bersama Dawud. Dan Kamilah yang melakukannya."
                          -Surah Al-Anbiya' ayat 79-

Saturday, April 3, 2010

Tips Menjelang Exam



-waktu nak tidur:-

> ambil wudhu'
> pakai pakaian bersih
> baca surah al-mulk ayat 14 (7x)dan niatkan supaya ditunjukkan perkara penting dalam exam.

-nak mudah faham dan mudah hafal:-

> baca surah al-anbiya' ayat 79
> lepas baca quran, al-fatihah 7x, baca ya Qawi (Maha Kuat) 41x, ya Matin (Maha Sempurna Kuat) 41x.

~~~SELAMAT MENCUBA~~~

Berjumpa lagi...

Assalamualaikum buat sahabat semua...

Terlebih dulu nak mintak maaf sebab dah lame x update blog ni...sebenarnya terlupa password blog ni tambah-tambah dengan banyak assignment semester ni. Ini dah hujung-hujung semester barulah rase free sikit...

Insyaallah, untuk masa akan datang, blog ni akan memberikan anda info-info yang berguna...sekian...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

papan kenyataan

Murid-murid kesayangan

Selamat datang